10% הנחה על כל האתר + משלוח חינם מעל 399 ₪

Search
Close this search box.

ויטמין B12

קנדידה - טיפול ברפואה סינית וצמחי מרפא

ויטמין B12 הוא אחד מהויטמינים החשובים ביותר לגופינו – עבור כל תא ותא, והוא גם ויטמין ייחודי לעומת ויטמינים אחרים, מאחר והוא מיוצר על ידי חיידקי המעי של בעלי חיים. זאת גם הסיבה לכך שהוא מצוי אך ורק במקורות תזונתיים מן החי: בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב (יש אצות מזן מסוים שמכילות תרכובות שדומות במבנה שלהן ל B12, אך מידת הספיגה והזמינות הביולוגית שלהן שנויה במחלוקת).

החשיבות של ויטמין B12 לתהליכים ומערכות בגוף

ויטמין B12 משתתף בתהליכי הייצור של תאי דם במח העצם, כולל תאי הדם האדומים וכן של מולקולת הדנ”א (החומר הגנטי בתאים) ולכן הוא חיוני לכל תהליכי הצמיחה וההתפתחות ולמניעת אנמיה. הוא תורם להפיכתה של החומצה הפולית לנגזרת הפעילה שלה בגוף, והוא גם מעורב בתחזוקה ובשמירה על התפקוד התקין של מערכת העצבים, כולל תהליכים הקשורים לקוגניציה, לשינה, לזיכרון, למצב הרוח ולריכוז. בנוסף, הוא משתתף בייצור של מולקולה הנקראת  SAMe – אשר ממחקרים עולה כי היא תורמת למניעת דיכאון, חרדה ובעיות קשב וריכוז. העובדה שויטמין B12 לוקח חלק בחילוף החומרים של חומצת האמינו הומוציסטאין, מקנה לו תפקיד חשוב בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, מאחר ורמות גבוהות של הומוציסטאין מקושרות למחלות קרדיווסקולריות. בשנים האחרונות מחקרים הצביעו על הקשר בין חוסר בויטמין B12 לבן התפתחות כיבים בפה (אפטות) וגם לבעיות הירדמות ושינה סדירה – בגלל השפעתו על יצירת ההורמון מלטונין.

מחסור בויטמין B12 כבעיה כלל עולמית

למרות חשיבותו הקריטית של ויטמין B12 לתפקוד התקין של אברים ומערכות רבים בגוף, המחסור בו בקבוצות רבות באוכלוסייה הוא נפוץ מאוד, ויש מדינות בהם הוא מפושט ממש. במדינות באפריקה ובאזורים שונים בהודו שם המחסור בויטמין B12 מגיע לשיעור של 70-80% מהאוכלוסייה. במדינות המערב מדווח על מחסור אצל 6% מהאוכלוסייה, אך אחוז זה עולה משמעותית ומגיע ל- 20% כשמדובר באוכלוסייה המבוגרת, מגיל 60 ומעלה. עובדה זו מקבלת משנה חשיבות מאחר וחוסר בויטמין B12 מתקשר גם לאוסטאופורוזיס וכאמור למחלות לב וכלי דם שהסיכון ללקות בהן עולה עם הגיל.

אם בעבר בעיקר צמחונות וטבעונות התקשרו לחוסרים של B12, כיום ידוע שמחסור יכול להתפתח גם אצל אוכלי בשר ומוצרי מזון מהחי. הסיבות לכך הן מגוונות וכוללות בעיות ספיגה שיכולות להתפתח על רקע חוסר נפוץ באוכלוסייה של חלבון בקיבה שנקרא ‘הגורם הפנימי’, שבלעדיו לא ניתן לספוג את הויטמין או עקב נטילת תרופות נפוצות (כגון סותרי חומצה), בשל דלקות במערכת העיכול, וגם בגלל בעיות ספיגה תלויות גיל מבוגר. מעבר לכך, ידוע כי במדינות המערב בעלי חיים במשק הבשר מקבלים אנטיביוטיקה על בסיס קבוע, שהורסת את חיידקי המעי שלהם, ובכך נפגעת יכולתם לייצר את הויטמין.

מחסור בויטמין B12 עשוי להתבטא בתחושה בריאותית-כללית ירודה, בעייפות ותשישות, באנמיה, בסחרחורות ודופק מואץ עד לכדי עילפון, במיגרנות, בנשירת שיער, בשיבושים הורמונליים, בהאטה בקצב חילוף החומרים ובהשמנה. הסימנים הנוירולוגיים כוללים תחושת נימול או עקצוץ בגפיים, ירידה במצב הרוח עד לכדי דיכאון, חרדתיות, בעיות ריכוז וזיכרון, חוסר התמצאות, רפלקסים לא תקינים, חולשת שרירים, בלבול ואף התפתחות של פסיכוזות ומחלות קוגניטיביות קשות.

ההבדלים בין סוגי תוספי ה-B12

תוספים סינטטיים מבוססי ציאנו-קובלמין

חשוב לדעת כי מרבית תוספי התזונה מבוססים על ויטמין B12 סינטטי. הוא ניקרא ציאנו-קובלמין (Cyano-cobalamin) והוא מכיל נגזרת של B12 שנקראת קובלמין ובנוסף ציאניד. מאחר שמדובר בצורה הסינטטית של הויטמין שאינה קיימת בטבע, היא צריכה לעבור תהליכי פירוק בכדי להפוך לזמינה לגוף, שכוללים נטרול של הציאניד והפרשתו בשתן. בתהליך זה הגוף מצמיד לקובלמין רכיב שנקרא ‘קבוצת מתיל’ – בכדי להפוך אותו לזמין  לגוף. בסופו של התהליך נוצר המתיל-קובלמין – הצורה הפעילה של ויטמין B12 שנספגת ברקמות של הגוף.

נטילת תוסף ציאנו-קובלמין סינטטי עלולה ליצור עומס על הכליות והכבד והיא אינה מומלצת לאנשים הסובלים מאי- ספיקת כליות או בעיה בכבד.

תוספים טבעיים מבוססי מתיל-קובלמין

בניגוד לתוספים הסינטטיים, קיימים תוספי ויטמין B12 שמבוססים על המולקולה הטבעית: מתיל -קובמלאמין. תוספי מתיל-קובלמין אינם מכילים נגזרות רעילות והם זמינים מיידית לגוף לספיגה ישירה ברקמות, ללא כל צורך בתהליך מקדים של פירוק ונטרול רעלים.

הערך המוסף של תוספי מתיל-קובלמין לתהליכי המתילציה

בגוף מתרחשים בכל עת תהליכי מתילציה בהם הגוף משתמש בקבוצות מתיל באין ספור תהליכים ביולוגיים. למשל, הגוף מוסיף קבוצת מתיל למולקולות הדנ”א – כדי להקנות להן הגנה מנזקים, הכבד משתמש בהן בתהליכי הדיטוקס ובמוח קבוצות המתיל מגינות על הנוירונים ועוד. לכן, היתרון בנטילת תוסף מתילקובלמין טבעי, הוא בכך שהגוף יכול להשתמש בקבוצת המתיל שהתוסף מכיל בתהליכי המתילציה השונים. לעומת זאת, כאשר נוטלים תוסף ציאנו-קובלמין סינטטי, הגוף “מבזבז” קבוצת מתיל בתהליך פירוק התוסף והפיכתו לפעיל.

ויטמין B12 – הבעייתיות בספיגה

בגלל הבעייתיות בספיגה של ויטמין B12 דרך מערכת העיכול, מומלץ לבחור בתוסף המבוסס על מתיל-קובלמין בטבליות מציצה תת-לשוניות או בנוזל. תוספים אלו ייספגו ישירות דרך אתרי הספיגה בפה אל מחזור הדם, ובכך יעקפו את המעבר בקיבה ובמעי שם עלולות להיווצר בעיות ספיגה שלו.

בדיקות דם לעומת בדיקות שתן לזיהוי מחסור בויטמין B12

חשוב לדעת כי בדיקות הדם אינן מהוות קנה מידה לרמת הויטמין בתאים וברקמות הגוף, אלא הן מעידות רק על רמתו בדם. אולם יש מצבים בהם בדיקת הדם מראה על רמות תקינות של ויטמין B12, בעוד שהגוף מאותת על ידי תסמינים קליניים על חוסר של ויטמין B12. במצב זה, ניתן לבצע בדיקת שתן של רמת החומצה המתיל-מאלונית – זוהי חומצה שמצטברת בשתן ורמתה עולה במקרים של חוסר קליני בויטמין B12. בדיקה זו עוזרת לגלות חוסרים “אמיתיים” של הויטמין, כלומר בתאים וברקמות הגוף, ולא רק בדם.

את מוזמנת ליצור עמי קשר דרך האתר, דרך המייל שלי [email protected] או בטלפון 054-4611683 לקביעת פגישת טיפול אישית ומקצועית, להתייעצות, או פשוט לשיחת תמיכה והכוונה.

המוצרים שלי

נגישות
Search
דברו איתי
דברו עם מור
איך אפשר לעזור