10% הנחה על כל האתר + משלוח חינם מעל 399 ₪

Search
Close this search box.

כאבי מחזור

כאבי מחזור נקראים בעגה המקצועית ‘דיס-מנוריאה’. מרבית הנשים חוות כאב בדרגה מסוימת בזמן המחזור החודשי, שמתאפיין בהתכווצויות רחמיות ובתחושת חוסר נוחות, גודש וכבדות באגן – מהסוג שנוטה להקרין אל הגב התחתון, אל הרגליים והואגינה. הכאב לרוב מתחיל במקביל לתחילת הדימום, ובמקרים רבים ככל שעצמת הדימום גבוהה יותר מתגברת גם עצמת הכאב. אצל נשים רבות יהיו סימפטומים נלווים לכאבי המחזור כגון כאבי ראש, עייפות, בחילות ושלשולים. אמנם בדרך כלל מדובר בכאב נסבל שנטילת משכך כאבים פותרת אותו, אך אצל אחת מכל חמש נשים הכאב עשוי להיות חמור עד כדי שיבוש שגרת החיים. להן מומלץ לעבור אבחון רפואי מסודר לשלילת מצבים רפואיים חמורים יותר כגון אנדומטריוזיס או מחלת אגן דלקתית.

כאבי מחזור יכולים להיות ממקור ראשוני – כלומר כאבים שלא על רקע מחלה כלשהי, שאופייניים לנשים צעירות והם בדרך כלל הולכים ומשתפרים מרגע שהחלו. לעומתם, כאבי מחזור ממקור שניוני נגרמים על רקע בעיה רפואית, כמו למשל אנדומטריוזיס, אדנומיוזיס, מיומות (שרירנים), מחלת אגן דלקתית, ציסטות שחלתיות ועוד. כאבי מחזור מסוג זה מופיעים בדרך כלל בעשור השלישי או הרביעי לחיים, והם מתאפיינים בכך שהם הולכים ומתגברים מרגע שהחלו. באופן כללי, כאבי מחזור שכיחים יותר בקרב מעשנות והם לרוב משתפרים מעצמם לאחר לידה ראשונה.

למה זה קורה?

כאבי מחזור נגרמים על רקע כיווץ שכבת השריר של הרחם, שהתעבתה לקראת הביוץ כהכנה להתפתחות היריון. בעת הדימום הווסתי נושרת בעצם רירית הרחם ואת תהליך ההשלה מלוות התכווצויות שמסייעות לרירית לנשור. על ההתכווצויות המתמשכות של הרחם אחראים רכיבים דמויי הורמונים שנקראים פרוסטגלנדינים שמעוררים תגובה דלקתית.

בנשים עם כאבי מחזור ממקור ראשוני שיעור הפרשת הפרוסטגלנדינים הוא פי 7 לערך בהשוואה לשאר הנשים, ובמשך 48 השעות הראשונות למחזור משתחררת הכמות הגדולה ביותר שלהם. ההתכווצויות גם גורמות להגברת הלחץ התוך-רחמי ולדחיסה של כלי הדם ברחם – מה שפוגע באספקת דם תקינה, ובתגובה לכך משתחררים עוד רכיבים מעוררי כאב שגורמים לכל הסימפטומים הנלווים האופייניים.

בנוסף לכך, לעיתים שימוש בהתקן תוך רחמי יכול כשלעצמו להחמיר כאבי מחזור.

הטיפול בכאבי מחזור בגישת הרפואה הסינית

ברפואה הסינית, מחזור תקין מתקשר (באופן סימבולי) לתפקוד של 3 איברים עיקריים: הכליות, הלב והכבד.הסיבה טמונה בכך ש”חולשה” של הכליות יכולה לפגוע בתהליך ההתבגרות המינית התקין ובקבלת הווסת הראשונה, בעוד שתפקוד תקין של הלב נדרש כדי להזרים דם ואנרגיה בצורה סדירה לרחם. הכבד לעומת זאת אחראי על דימום ווסתי בתנועה חלקה, זורמת ונטולת כאב.

לכן, לטיפול הסיני יקדימו תשאול ואבחון לשון ודופק מסורתיים, במטרה לזהות מהו המקור לחוסר האיזון בגוף שמתבטא בכאבי מחזור. חשוב לדעת מהו מיקום הכאב, האופי והעוצמה שלו (חד, עמום, מושך, מקרין, מתמשך, קבוע או משתנה), מתי הוא מופיע (כאב לפני/בזמן הווסת קשור לרוב לבעיה בזרימת הדם או האנרגיה בגוף, לעומת כאב בסוף הדימום שקשור לכליות), האם חימום הבטן מיטיב עם הכאב או מחמיר אותו (קור יעיד על חסימה בזרימה חלקה), מה צבע הדימום והאם יש נוכחות של קרישי דם, ועוד.

הטיפול יקבע בהתאם לאבחנה הסינית של כל מטופלת, והוא כולל דיקור, נטילת צמחי מרפא ושימוש חיצוני במוקסה או ברטיות של שמן על פי הצורך (בשמן קיק למשל יש רכיבים שמעכבים את הפרשת הפרוסטגלנדינים ותורמים לסירקולצית דם תקינה – גם בשימוש חיצוני).

מחקרים הראו כי לדיקור יש השפעה מיטיבה על סירקולציית הדם, הרפיית שרירים מכווצים והקלה על כאב דרך עידוד הפרשת רכיבים אנדורפינים במוח.

מקובל להשתמש בצמחי מרפא שנמצאים בשימוש מסורתי קליני מאות שנים, חלקם אף נבדקו במחקרים מדעיים שונים בשנים האחרונות. צמחי המרפא לטיפול בכאבי מחזור  מותאמים לכל מטופלת בהתאם לאבחנה הסינית,ולכן חשוב להשתמש בהם רק פיקוח מטפל מוסמך. צמחים חשובים לטיפול בכאבי מחזור כוללים:

Viburnum opulus – מורן

זהו צמח ממסורת רפואת הצמחים המערבית שמשתמשים בו בעיקר להרפיית שרירים והקלה על כאב עוויתי, מה שגם מסביר את השם העממי שניתן לו: Cramp Bark

(bark = קליפת הגזע ממנה מכינים תמצית | cramp = עווית). למורן יש מוניטין עממי רב-שנים כצמח נוגד התכווצויות רחם יעיל מאוד, והוא נפוץ לשימוש במקרים של כאבי מחזור עוויתיים, כולל על רקע אנדומטריוזיס ולמניעת התכווצויות רחם שעלולות לגרום להפלות. במחקרים מודרניים זוהו רכיבי הצמח בעלי הפעילות נוגדת העווית, ואף נצפתה פעילות מרפה שלהם על תאי שריר הרחם (במחקר בבעלי חיים). המורן אף נכלל בספר התרופות האמריקאי (הפרמקופיאה) של המאה ה-19 כחומר סדטיבי (מרגיע) ונוגד עוויתות.

Corydalis yanhusou – קורידליס

קורידליס הוא צמח משכך כאבים יעיל ביותר, קרוב משפחה של פרג האופיום, שמשמש מאות שנים ברפואה הסינית לטיפול בכאבי מחזור, כאבים כרוניים באגן וכאבי בטן עוויתיים. בראייה סינית, הוא מקל על גודש וכאב דרך הנעת דם והגברת הסירקולציה, ספציפית באזור האגן. יכולת שיכוך הכאב שלו היא עד 10% מזו של האופיום. הוא מצוין להרגעת אותן התכווצויות רחם שגורמות לכאבי מחזור ובאותה הזדמנות הוא גם יקל על כאבי הראש והשלד הנלווים. גם מחקרים מודרניים הראו כי לקורידליס יכולת שיכוך כאב משמעותית. איך הוא עושה זאת? הוא מכיל רכיבים בשם אלקלואידים שיש להם השפעה מרגיעה על מערכת העצבים ורכיבים נוגדי עווית שרירים.

Leonurus heterophyllus  – זנב הארי

הלאונורוס גדל באירופה ובאסיה ונעשה בו שימוש גם ברפואת הצמחים המערבית וגם בסינית. השם העממי שלו הוא ‘צמח האם’, שניתן לו עקב השימוש הנרחב שנעשה בו בכל הקשור לבעיות של המערכת הגינקולוגית במעגלי החיים השונים. מיוחסת לו השפעה נוגדת עווית רחם שגם משפרת את הטונוס הכללי של רקמת הרחם השרירית. הוא גם “מניע דם” – כלומר משפר את הסירקולציה ומקל על גודש באגן, ומתאים במיוחד כשבדימום הווסתי מופיעים קרישי דם. מעבר להשפעה על הרחם, הוא אף תומך בלב ובכבד – אותם האיברים שבראייה סינית מתקשרים לכאבי מחזור. כצמח שמשפיע על הלב יש לו גם אספקט רגשי – הסינים משתמשים בו לאיזון מצב הרוח ולהרגעת התפרצויות כעס וחרדות (מה שהופך אותו לרלוונטי בימים שלפני הווסת) ולהשראת שינה טובה. בזכות תמיכתו בכבד, הוא מקל על סימפטומים של גודש, נפיחות וצבירת נוזלים לפני ובמהלך המחזור החודשי.

Zingiber officinalis – ג’ינג’ר

שורש הג’ינג’ר הוא צמח מרפא מצוין לטיפול בכאבי מחזור. יש לו השפעה נוגדת דלקת שאף נתמכת מחקרית, שגורמת לעיכוב אותם פרוסטגלנדינים שמופרשים בזמן הווסת וגורמים לכאב. מחקרים שהשוו את השפעת הג’ינג’ר לתרופות נוגדות דלקת (מסוג NSAIDs) ציינו שיש לו השפעה דומה להן. הג’ינג’ר גם ידוע כצמח שממריץ את זרימת הדם ולכן הסינים משתמשים בו להקלה על גודש באגן. יחד עם הלאונורוס הוא מקל על תחושה של כאב עמום וכובד ברגליים שנלווית פעמים רבות לכאבי המחזור. הג’ינג’ר ידוע כמיטיב גדול עם מערכת העיכול ועל כן הוא מתאים במיוחד לנשים שבתחילת המחזור חשות מעין האטה בפעילות מערכת העיכול, שמלווה בבחילה, בכובד ובנפיחות בבטן.

את מוזמנת ליצור עמי קשר דרך האתר, דרך המייל שלי [email protected] או בטלפון 054-4611683 לקביעת פגישת טיפול אישית ומקצועית, להתייעצות, או פשוט לשיחת תמיכה והכוונה.

התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

המוצרים שלי

נגישות
Search
דברו איתי
דברו עם מור
איך אפשר לעזור